Nincs engedélyezve a javascript.
Emléktábla-avatás a dénesfai kastélyban

Emléktábla-avatás a dénesfai kastélyban

2016. június 27.
Mindennek vége!

Mindennek vége!

Andrássy Ilona grófnő első világháborús naplója

2015.
A napló Andrássy Ilona beszámolója a hadikórházakban szerzett tapasztalatairól, a magyarok kezdeti háborús lelkesedését követő egyre súlyosabb csalódásáról, kiábrándulásáról, céltalanságáról. Vallomás szerelemről és hazáról.
Valódi közösségkatalizátornak bizonyult az Európa Könyvkiadó közelmúltban megjelent két kiadványa (Andrássy Ilona grófnő első világháborús naplója, Mindennek vége! címmel, és a grófnő életét feldolgozó levélregény, a Drága szerelmem…). A falu lakosságát, élén Takács Lajos polgármesterrel, és a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház kezelésében lévő rehabilitációs intézet vezetőjét, dr. Ostorharics-Horváth György professzort annyira fellelkesítették a kastély egykori tulajdonosairól, Cziráky József grófról és feleségéről, Andrássy Ilonáról megjelent kötetek, hogy összefogásuk eredményeként június 20-án két emléktáblát is avattak az intézetnek otthont adó Cziráky-kastély falán.
Az egyiket az emlékbeszédekben a falu jótevőjeként aposztrofált Cziráky házaspárnak, a másodikat IV. Károly királynak szentelték, akinek repülőgépe második visszatérési kísérletekor, 1920. október 20-án Cziráky József dénesfai birtokán szállt le, hogy a király másnap innét induljon utolsó magyarországi útjára. A falu összefogásának köszönhetően a Dénesfáért Egyesület szépen felújíttatta az 1960-ban elhunyt Cziráky Józsefnek, és öccsének, Györgynek a falu temetőjében lévő sírját is. „A könyvek nélkül semmi nem történt volna” – mondta Simon Vilmosné, az egyesület elnöke. „A könyvek visszaadták nekünk a múltunkat.”
Drága szerelmem...

Drága szerelmem...

Andrássy Ilona grófnő levelei hősi halált halt férjéhez, gróf Esterházy Pálhoz

Kovács Lajos
2015.
Kovács Lajos az általa feldolgozott értékes kordokumentumok alapján lefegyverző szépírói tehetséggel és lélektani érzékenységgel ábrázolja ezt a kivételes asszonyt, aki szomorúan nézi, hogyan rohannak a vesztükbe a legokosabb férfiak egy eszméért.